Airsoft – opas uusille harrastajille


Mitä on airsoft ja miten päästä toimintaan mukaan sekä mitä aloittaessa tulee huomioida? Tälle sivulle on kerätty informaatiota niin lajista kuin vinkkejä uusille, tai miksi ei hieman pidempää harrastaneille!

Airsoft on 1980-luvulla japanissa kehitetty laji, jossa pelaajat pyrkivät suorittamaan erilaisia tehtäviä käyttäen apunaan 6 millimetrin muovikuulia ampuvia aseita. Muovikuulat eivät jätä osuessaan maalijälkeä.

Wikipedia / Airsoft

Airsoft, eli ”softaaminen” on hieman paintballia tai lasertagia muistuttava laji. Paintballissa pelivälineenä käytetään elintarvikeväreillä täytettyjä maalikuulia ampuvia merkkaimia ja laser tagissa (meillä tuttavallisemmin Megazone) käytetään laservaloilla toimivia aseita ja liivejä. Airsoftissa pelivälineenä käytetään 6mm halkaisijaltaan olevia biomuovikuulia, jotka eivät osuessaan hajoa tai jätä maalijälkeä.

Lajina airsoft on kaikenikäisille ja -kuntoisille sopiva harrastus. Turkusoftin pelit ovat yleensä kaikille avoimia, eikä mitään ikä-, divisioona- tai kokemusluokkia ole. Tätä ei kannata kuitenkaan säikähtää, sillä kokeneempien kanssa harrastaessa myös itse oppii eniten.

Tyypillinen airsoft-tapahtuma on viikonloppu- tai arkipeli, jonka paikallinen yhdistys järjestää omalla harjoitusalueellaan. Niihin osallistuu yleensä kymmenestä viiteenkymmeneen pelaajaan ja ne kestävät kolmesta kuuteen tuntia. Tavallisissa arkipeleissä ei tarvita sen kummempia varusteita veden, pikku evään ja pelivarusteiden lisäksi. Arkipeleistä toinen pää taas on isot skenaariopelit, joissa samaan aikaan kentällä voi olla tuhansia pelaajia ja skenaario voi kestää useita päiviä.

Skenaariopeleistä suurimmissa on mukana ajoneuvoja, osapuolijohtajat ja komentoketjut. Näistä löytyy videoita paljon esimerkiksi YouTubesta Suomessa järjestettävä TSTOS (linkki YouTubeen), Ruotsissa järjestettävä Berget (linkki YouTubeen) ja Tsekeissä järjestettävä Border War (linkki YouTubeen).

Airsoft yläkäsitteenä

Airsoft on laaja yläkäsite, jonka alle kuuluu myös esimerkiksi Action Air eli rata-ammunta. Yhdistys ei järjestä aivan action airin kaltaista rata-ammuntaa, mutta sovellettua versiota voi kokeilla esimerkiksi AttackSense (linkki valmistajan sivuille) -päivillä.

Speedsoft (linkki YouTubeen) on kilpapaintballin kaltaista, jossa nopeatempoisessa pelissä ja suurella kuulankäytöllä pyritään saavuttamaan mahdollisimman paljon pisteitä. ”Perinteiseen airsoftiin” verrattuna varusteet voivat olla paljon urheilullisemmannäköisiä.

MILSIM (Military Simulation) tapahtumissa joukkueet suorittavat rastiratoja ja tiedustelutehtäviä. Ruutivapaat airsoft-aseet ovat myös reserviläisten suosiossa ja aseiden ollessa oikeankokoisia, -painoisia ja -näköisiä niillä voidaan harjoitella turvallisemmin ja pienemmällä luparuljanssilla. Turkusoftin alla toimii reserviläisten oma Ressoft-ryhmä.

On siis lukemattomia tapoja pelata ja harrastaa airsoftia, joten tervetuloa tutustumaan lajiin!