Varusteiden hankkimisen aika


Ensimmäisten varusteiden hankinta on hankala tilanne sillä valikoimaa tuntuu olevan loputtomasti. Lukemattomat lyhenteet ja mallit saavat pään pyörälle. Aloituskustannukset lajille ovat kohtuullisen pienet, mutta kokemus on osoittanut, että rahaa varusteisiin saa käytettyä niin paljon kuin sitä on. Ensimmäiset varusteet harvemmin jäävät vuosikymmeniksi käyttöön – ei sen takia, että ne hajoaisivat vaan sen takia, että jotain uutta pitää aina kokeilla.

Suojaimet ja varusteet

Silmä- ja kasvosuoja

Harrastukseen pääsee alkuun hyvillä suojalaseilla/suojamaskeilla. Laskettelu- ajo-, kemistinlasit tai vastaavat lasit eivät ole hyviä suojalaseja airsoft-peleihin, sillä ne eivät kestä kuulan osumaa! Alle 18-vuotiaat eivat saa käyttää sankalaseja, vaan tulee käyttää suljettuja laseja, jotka peittävät silmän ympäristön kokonaan. Mikäli ei halua käyttää maskia voi käyttää lasien lisäksi alakasvosuojaa. Ensimmäiset lasit tai maski kannattaa hankkia alan liikkeestä.

Hihanauhat

Hihanauhoilla erotetaan joukkueet toisistaan. Tarvitset punaisen ja keltaisen hihanauhan. Hihanauhoja voit ostaa esimerkiksi yhdistyksen kioskista. Pelinvetäjät voivat käyttää sinistä hihanauhaa.

Hihanauha laitetaan ainakin vasempaan käsivarteen. Molemmissa käsissä on sallittua käyttää hihanauhoja.

Airsoft-aseet

Airsoft-asevalmistajia on rutkasti ja malleja vielä enemmän. Kannattaa ensimmäiseksi aseeksi valita sellainen, joka miellyttää silmää ja on käyttäjälleen sopivankokoinen (paino, pituus jne…). Yhdistyksen vuokra-aseet ovat Specna Arms valmistajan Core ja Edge 2.0 sarjaa. Ne mallintavat AR-sarjalaisia ja niitä voi kokeilla varustevuokraamosta. Näissä on hyvä hinta-laatusuhde ja niihin löytyy varaosia hyvin.

Emme voi suositella uusille pelaajille tarkkuuskivääreitä vaikka uudet pelaajat usein niistä ovat kiinnostuneita. Tarkkuuskiväärillä pelaaminen on varsin hankalaa ja vaatii myös tietämystä tekniikasta sekä aseiden ylläpidosta, jotta kivääristä saa tarkan ja hyvän. Haulikoiden ja konekiväärien sijasta turvallinen vaihtoehto on rynnäkkökiväärit tai konepistoolit.

Aseen käyttövoima

Airsoft-aseet saavat käyttövoimansa sähköllä, kaasulla, jousiviritteisesti tai paineilmalla. Mitä enemmän näistä aiheista lukee sen syvemmälle pääsee. Tässä lyhyt briiffi.

Sähkö

Sähköaseet toimivat kesät ja talvet. Suosittelemme näitä ensimmäisiksi aseiksi. Sähköaseilla voi ampua sekä kerta- ja sarjatulta.

Asetta hankkiessa kannattaa samalta myyjältä ostaa myös siihen sopiva akku. Eri mallisissa aseissa on erikokoiset akkutilat. Akkuliittimitä on muutamia markkinoilla; mm. mini-Tamiyan, large-Tamiyan ja Deans T-liitin. Varmista akkua ostaessa, että liittimet ovat samanlaisia.

LiPo, NiCd, NiMh jne.. akkulyhenteitä on paljon ja ne kertovat millä akkuteknologialla akut on tehty. Laturin pitää aina olla akulle sopiva!

Kaasu

Pääsääntöisesti pistoolit käyttävät asekaasuja. Näiden hankinnassa kannattaa huomata, että asekaasut eivät meidän talvissa olosuhteissa toimi. Kaasuasetta ei kannatakaan hankkia ensimmäiseksi aseeksi.

Kaasujen värit kertovat niiden tehosta. Sininen-vihreä-punainen-musta heikoimmasta tehokkaimpaan. Älä käytä vakioaseessa kuin sinistä tai vihreää kaasua. Korkeapaineisempi kaasu saattaa hajottaa sisäosia.

Jousitoiminen

Jousitoiminen, eli kertaviritteinen ase pitää ladata uudestaan jokaisen laukauksen välissä. Jousitoimiset aseet ovat käyttövarmoja ympäri vuoden ja usein edullisia, mutta häviävät tulinopeutensa vuoksi sähköaseille.

Paineilma, eli HPA

Paineilmasäiliöstä käyttövoimansa saavia aseita voidaan suositella vain kokeneille harrastajille.

Pikajousenvaihto

Ominaisuudet, joita tämän päivän airsoft-aseissa kannattaa pitää silmällä on esimerkiksi pikajousenvaihto. Pikajousenvaihdolla aseen lähtönopeutta voi muuttaa helposti jousta vaihtamalla. Ilman pikajousenvaihtoa aseen rataslaatikko pitää purkaa jousen vaihtamiseksi.

Huomaa, että Itäharjun rakennetulla pelialueella on eri lähtönopeusraja kuin esimerkiksi Häämäen metsässä. 1,2 joulen lähtöteho voi tulla jo laatikosta nostaessa vastaan.

Mikäli aseessa on pikajousenvaihto, mutta mukana ei tule vaihtojousta kannattaa hankkia varajousi, joka on teholtaan M90. Näin tehot saadaan varmasti sopimaan. Aina saa pelata alitehoisella aseella, mutta ikinä ei saa pelata ylitehoisella!

Mistä ostaa?

Yhdistyksen kanssa yhteistyössä toimii useita airsoft-kauppiaita Suomessa. Turussa varusteita myy mm. AirsoftNET. Internistä tavoittaa myös muut suomalaiset yhteistyökumppanit, kuten Atom Airsoft ja Milgear

Käytettyjä varusteita voi etsiä Kuulatorista.

Turussa airsoft-varusteita myy mm. Airsoftnet ja Tradesoft paikallisuus kannattaa hyödyntää, sillä paras ase on sellainen mikä on oikeankokoinen ja sopii omaan käteen …sekä tietysti miellyttää silmää.
Muita suomalaisia jälleenmyyjiä on esimerkiksi Atom-Airsoft, Milgear .

Peleihin valmistautuminen

Airsoft-ase ja suojalasit on nyt hankittu tai lainattu ja ensimmäiset pelit kutsuvat. Mitä kaikkea on sitten hyvä ottaa mukaan tai muistaa ennen ensimmäisiä pelejä?

Pakkaa varusteet ajoissa, tarkista että tarvittavat tavarat, kuten silmäsuojaimet, kuulat, lippaanlataajat sekä ladatut akut ovat mukana

Ota mukaan vettä! Vaikka vuodenaika ei olisi niin kuuma, vettä kuluu aina! Liikkuessa tulee kuuma ja vettä kuluu helposti useampi litra pelipäivän aikana. Kesähelteillä 4-5 litraa ei välttämättä ole edes yliampuvaa. 

Pelipäivä voi kestää useamman tunnin, joten evästä on hyvä myös ottaa mukaan! 

Lue pelisäännöt www.turkusoft.fi/saannot

Ilmoittaudu peleihin ja varaa mukaan pelimaksu (maksukortti, käteinen, MobilePay) 

Nilkkaa tukevat kengät ja pitkät housut sekä paita on sopiva varustus. Viileämmillä keleillä alle voi lisätä kerroksia. Kesähelteillä paksuilla vaatteilla voi tulla helposti nestevaje tai hypertermia!