FAQ (Usein kysytyt kysymykset)


Tähän sivulle on koottu usein kysyttyjä kysymyksiä mahdollisimman kansankielisillä selityksillä. Sivusto on uusien harrastajien ja vanhempien toive ja sitä pyritään päivittämään sitä mukaa kun uusia kysymyksiä ilmenee.

Onko sinulla kysymys mielessä ja onko sinulla siihen peräti vastauskin tarjota? Laita se ihan millä tahansa viestimellä ihan kenelle tahansa puuhamiehelle niin saadaan se esille.


Varusteista

Kysymys H3

 • Vastaus

Pelipäivästä

Mistä näen pelipäivät?

Kuulaportti (www.kuulaportti.fi) palvelussa julkaistaan kaikille avoimet tapahtumat.

SuomiSportissa julkaistaan toistaiseksi vain yhdistyksen jäsenille tarkoitetut tapahtumat.
SuomiSport sovelluksen voit ladata App-storesta tai Google Play palvelusta. Sovellus toimii myös jäsenkorttina.

Yleisimmät pelipäivät on perjantaina ja lauantaina.

Mistä löydän pelisäännöt?

Onko pelisäännöt kaikkialla samat?

 • Pelisäännöt ovat jokaisen yhdistyksen omia. Ne mukailevat toisiaan, mutta aluekohtaisia erojakin säännöissä voi olla. Tarkasta aina järjestävän tahon sivuilta pelisäännöt ja tehorajat.

Miten varaan vuokravarusteet?


Pelialueista

Voiko pelialueilla käydä säätämässä asetta kun pelejä ei ole?

 • Järjestyslain 3luku 9§ kertoo, että ”ampuma-asetta tai räjähtävää esinettä erehdyttävästi muistuttavien esineiden hallussapito yleisellä paikalla on kielletty.”.
  Airsoft-replikat ovat ampuma-asetta erehdyttävästi muistuttavia ja siksi niiden hallussapitoon tarvitaan maanomistajan lupa. Yhdistys on jokaisella alueella hankkinut tähän luvat eikä niitä voi luovuttaa eteenpäin. Periaatteessa vastaus kysymykseen on ei.

  Jos replikaa pitää kuitenkin käydä kokeilemassa kannattaa se tehdä pelialueella ennemmin kuin missään muualla. Metsäkentät soveltuvat tähän. Tiilitehtaan alueelle ei saa mennä ilman lupaa laisinkaan.

Onko pelialueet yhdistyksen omistamia?

 • Ei, yhdistys maksaa kaikista alueista vuokraa.

Minulla on idea alueen kehittämiseksi. Kenelle sen voi lähettää?

 • Voit lähettää ideasi esimerkiksi ratamestarin sähköpostiin rata [at] turkusoft.fi. Ideat ovat aina tervetulleita.

Yleistä

Onko Turkusoft yritys ja saako siitä joku palkkaa?

 • Turkusoft, eli Turku Airsoft ry. on 2004 perustettu paikallisyhdistys, eikä sillä ole yhtään työntekijää. Kaikki tekijät ovat siis vapaaehtoisesti mukana eikä heille makseta tekemisestä palkkaa. Yhdistyksen olisi kyllä mahdollista palkata työntekijöitä esimerkiksi pelinvetäjäksi, mutta se olisi aika kallista ja näkyisi jäsen- ja pelimaksuissa, joten siihen ei ole lähdetty.

Miksi kerätään pelimaksuja vaikka yhdistys on voittoa tavoittelematon?

 • Turkusoft on aatteelinen yhdistys. Tämä tarkoittaa sitä, että yhdistyksen tehtävä on edistää aattelllista, säännöissä mainittua asiaa: ”Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja kehittää liikunnallista harrastusta, yhdistyksen kotipaikkakunnalla.” . Tämä ohjaa yhdistyksen rahan käyttöä siten, että varat tulee ohjata harrastuksen kehittämiseen.

  Yritysten lakisääteinen tehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen ja yhdistysten taas ei. Kärjistäen tämä tarkoittaa sitä, että jos laitat sata euroa yhdistykselle siitä sata euroa pitää käyttää lajin kehittämiseen, mutta jos laitat sata euroa yritykselle siitä menee vain murto-osa lajin kehittämiseen ja loput yrityksen omistajan mökkilaituriin.

  Pelimaksuilla siis maksetaan yhdistyksen kuluja, joita tulee esimerkiksi aluevuokrista, työkaluista ja rakennustarvikkeista, jätehuoltomaksuista, sähkölaskuista jne… Yhdistys joutuu maksamaan kaikesta kuten kuka tahansa muukin, mutta yhdessä voimme vähentää kustannuksia tekemällä itse ja maksamalla kaikki vähän.

Milloin Turkusoft on perustettu?

 • Turkusoft on perustettu 2004. Vuonna 2024 on 20v-juhlavuosi.

Miten liitytään jäseneksi?

Miten pääsen yhdistyksen Discord-kanavalle?